(Количката е празна)
 

Книги

Конкурентното предимство на нациите

Цена 42,30 лв
Отстъпка 2,70 лв
Описание
Конкурентното предимство на нациите
Автор: Майкъл Портър
Издателство: Класика и стил/2004г.
Страници: 948
Корици: твърди
ISBN: 9789543270934 
В "Конкурентното предимство на нациите" Майкъл Портър се заема да обясни източниците на устойчивия просперитет в съвременната глобална икономика. Макар книгата да е построена на равнището на нацията, същата рамка може и вече с лекота е прилагана на ниво регион, държава и град. По-голямата част от мисленето и политиката досега са се фокусирали върху макроикономическите условия за растеж и благосъстояние, но авторът съсредоточава вниманието си върху микроикономическите основи. Правителството е основният актьор в по-голямата част от литературата, а Майкъл Портър цели да осветли ролята, която играят компаниите. 

Книгата е озаглавена Конкурентното предимство на нациите, за да подчертае изключително важното разграничение между по-широката концепция на автора за конкурентното предимство като източник на богатство и идеята за сравнителното предимство, която отдавна доминира в мисленето за международната конкуренция. Според днешните разбирания сравнителното предимство се основава на вложения като труд, природни ресурси и финансов капитал. Портър твърди, че сами по себе си факторните вложения стават все по-маловажни в една непрекъснато глобализираща се икономика. Конкурентоспособността не се осигурява от размера или военната мощ, защото те не са от решаващо значение за производителността. Вместо това благосъстоянието зависи от създаването на бизнес среда заедно с подкрепящите институции, която подпомага нацията продуктивно да използва и да повишава качеството на вложенията си. 
В модерната глобална икономика благосъстоянието е избор на нацията. Много нации могат едновременно да повишават своята производителност, а заедно с нея и богатството си. Въпреки това богатството не е гарантирано. 
Независимо дали са преуспяващи или затънали в бедност, нациите, държавите и регионите по целия свят търсят начини да се справят. Конкурентното предимство на нациите предлага системна и действена рамка за разбирането на конкурентоспособността и за начините тя да се повиши. Книгата е особено добре посрещната от практиците в управлението и бизнеса, които търсят насока по въпроси, останали незасегнати в по-голямата част от теоретичната литература. 
Майкъл Е. Портър, един от водещите световни авторитети в областта на международната конкурентоспособност, е професор по бизнес администрация в Harvard Business School. През 1983 г. проф. Портър е назначен в Комисията по индустриална конкурентоспособност в САЩ. Бил е съветник на държавни глави, губернатори, кметове и изпълнителни директори по целия свят. Носител е на наградата “Адам Смит”, на три награди “Маккинзи”, има почетни докторати от Stockholm School of Economics и шест други университета.

Ревюта

Има още няма отзиви за този продукт.

За нас

Калина Малина е интернет книжарница, която се старае да предложи на своите клиенти един бърз, лесен и удобен начин да намерят и купят книгите и игрите, които търсят.

Facebook

© 2017 Калина Малина. Всички права запазени. Дизайн PixelHut