(Количката е празна)
 

Книги

Древнобългарският календар и именникът на българските владетели.

Цена 14,24 лв
Отстъпка 1,76 лв
Описание
Древнобългарският календар и именникът на българските владетели. Митове и реалност
Автор: Живко Войников; Иван Войников
Издателство: Сиела/2017г.
Страници: 338
Корици: меки
ISBN:  9789542823155
В последните 20 години темите за произхода на древните българи, за техния календар, за първите им владетели, тяхната религия и значението на прочутата Розета от Плиска бяха многократно експлоатирани и преекспонирани в българската, предимно любителска, литература. При почти пълната липса на сравнителен подход и исторически анализ всички тези автори до един внушаваха мегаломански патриотарски идеи. Но както показва практиката, патриотизмът е най-лошият съветник на историка.
В тази книга Живко и Иван Войникови сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения. Техният труд ще помогне на всеки любител на историята да се ориентира в морето от твърдения, за да открие какво действително знаем за древнобългарския календар, Именника на българските владетели и Розетата от Плиска.
Оказва се, че календарът всъщност е опростен вариант на познатия ни китайски 12-годишен циклов календар и че вероятно е бил донесен от аварите и не е бил познат сред българите по времето на Кубрат. Въпреки многото спекулации пък няма никакви причини да свързваме първото име в Именника на българските владетели - Авитохол, с хунския владетел Атила. Розетата от Плиска пък вероятно представлява не друго, а астрологичен предмет, използван за предсказания, добре известен още в Месопотамия като „Звездата на маговете" или „Соломонов ключ".

Настоящата книга представлява най-задълбоченото до момента проучване на български по темата за възникването и характера на дванадесетгодишния животински календар. И макар че не се дават ултимативни отговори на ключовите въпроси, а се изказват деликатни предположения, изследването е важна крачка напред, стъпваща на редица чуждоезични източници.
Д-р Тодор Чобанов

Ревюта

Има още няма отзиви за този продукт.

За нас

Калина Малина е интернет книжарница, която се старае да предложи на своите клиенти един бърз, лесен и удобен начин да намерят и купят книгите и игрите, които търсят.

Facebook

© 2017 Калина Малина. Всички права запазени. Дизайн PixelHut